Een job in het toerisme

Een job in het toerisme. Heb je er al een ruime kijk op, of is het een heel nieuw concept voor je? In het volgend artikel kan je aantal inleidende zaken lezen over inleidende dingen en de vaardigheden die je nodig hebt.

Werken in het toerisme: “Hier worden dromen gemaakt”

Een baan in de toerismesector is gegeerd. Het vooruitzicht een stukje van de wereld te zien en een boeiend product als vakantie te verhandelen overtuigt velen. “De reissector biedt veel variatie, en iedereen werkt hard om het de klant naar de zin te maken.”

Internationale contacten

Reisorganisator Thomas Cook Group stelt in België zo’n 1.000 mensen te werk. “Er is heel wat animo om in de toeristische sector te werken”, zegt Paul Decroos, hr-directeur van Thomas Cook. “Het soort product spreekt aan, de omgeving is uniek, de contacten zijn internationaal.” Maar dat wil niet zeggen dat werken voor een reisorganisator een makkie is: “Er moet hard gewerkt worden”.

TUI Belgium – waarbinnen het Belgische Jetair opereert – heeft in totaal 2.000 werknemers. Hr-manager bij Jetair Jo Bogaert. “Je hebt bij ons de functies die je in zo goed als ieder bedrijf vindt: IT, finance, legal, hr, noem maar op. Anderzijds zijn er de sectorspecifieke jobs, die te maken hebben met het product dat we aanbieden: mensen die in het buitenland contracten afsluiten met hoteliers, mensen die die contracten omzetten in prijzen en ze naar brochures vertalen… Ik noem die hele mechaniek achter onze reizen soms ietwat oneerbiedwaardig ‘de fabriek’. Maar het klopt voor een stuk, want hier worden dromen gemaakt” (lacht).

Variatie troef

Om bij een reisorganisatie aan de slag te gaan heb je niet noodzakelijk een diploma toerisme nodig. Decroos. “Hier werken ook mensen die cijfers kunnen analyseren, marketeers en onlinespecialisten.” Het is soms een hele uitdaging om voor dat soort jobs geschikte mensen te vinden. Jo Bogaert: “Dat is logisch, alle bedrijven en sectoren zoeken dergelijke profielen.”

Een reisorganisatie is volgens Jo Bogaert het schoolvoorbeeld van een bedrijf waar je vrij lang kan werken zonder uitgekeken te raken op het werk. “Werken bij een reisorganisatie is als gaan eten in een restaurant met een ruime menukaart: de variatie is enorm. Net afgestudeerden beginnen vaak in ons contact service center in Oostende. Daar leren ze het product kennen, en na een paar jaar stromen ze door naar andere departementen.”

Waardevolle leerschool

Interne mobiliteit wordt trouwens actief gestimuleerd, zowel bij Jetair als bij Thomas Cook. Vacatures worden eerst intern aangekondigd, zodat werknemers de kans krijgen om iets nieuws te proberen. Bij TUI Belgium komt daar nog een belangrijk internationaal facet bij. “De internationale TUI-familie is de grootste toerismegroep ter wereld, met 70.000 medewerkers. Vanuit de hoofdzetel wordt global mobility gestimuleerd, wat vooral jonge medewerkers  aantrekkelijk vinden.”

Mensen die in de toerismesector hebben gewerkt zijn gegeerd op de arbeidsmarkt, merkt Jo Bogaert nog op. “We trainen onze werknemers om klantgericht te denken. Vriendelijk en servicegericht zijn, zijn belangrijke vaardigheden.” Paul Decroos is het daar volmondig mee eens: “Wie voor ons een paar jaar in het buitenland heeft gewerkt, heeft enorm veel geleerd. Omgaan met klanten, zelfstandig leven en werken, taalvaardig en flexibel zijn. Stuk voor stuk competenties die nuttig zijn in eender welke job.”

Slecht betaald?

Een hardnekkig gerucht is dat er in de toerismesector geen centen te rapen vallen. Er is echter heel wat ten goede veranderd, zegt Paul Decroos: “Wij hanteren een basissalaris, dat mooi gemiddeld is ten opzichte van andere dienstverlenende commerciële organisaties. Daarnaast bieden we extra vakantie, maaltijdcheques, alle gangbare verzekeringen en leuke kortingsregelingen.” Jo Bogaert van Jetair beaamt: “We vragen veel van onze medewerkers, maar daar staat een goed salaris tegenover. Niet dat wij opkunnen tegen de banksector, maar een boeiend product als het onze hebben zij dan weer niet.”

Wat moet je kennen, kunnen en weten

Gastvrijheid

Als je aan de bak wil komen in horeca of toerisme, is het belangrijk dat je klanten gastvrij ontvangt. Als travel agent zorg je ervoor dat mensen zich kunnen ontspannen en van hun vrije tijd kunnen genieten. In de horeca maak je het mensen naar de zin als kok of gastheer of –vrouw.

Communicatief zijn

Goed met mensen kunnen omgaan betekent ook dat je sociaal vaardig en communicatief bent. Zeker alsvakantieadviseur is dat onontbeerlijk. Je geeft mensen informatie en advies over hun droomvakantie en verleidt ze met je enthousiasme om voor het meest uitgebreide aanbod te gaan. Net zoals je als zaalmedewerker in de horeca enthousiast het duurste aperitief aanprijst.

Leiderschap

In horeca en toerisme krijg je vaak met grote groepen mensen te maken. Leidinggevende capaciteiten zijn dan geen overbodige luxe. Dat geldt zeker voor reisleiders, maar ook een manager in een hotel moet een team aansturen, net zoals een restaurantuitbater zijn ploeg en een chef zijn keukenhulp.

Flexibiliteit

In horeca en toerisme moet je bereid zijn om buiten de kantooruren te werken. Niet alleen als student, ook in een fulltime job werk je in een restaurant of hotel vaak ’s avonds of tijdens de weekends. Dat geldt ook voor een recreatiemedewerker in een zonnig vakantieoord, in een bungalowpark of op een camping.

Bron: http://www.vacature.com/carriere/orienteren/Werken-in-het-toerisme-Hier-worden-dromen-gemaakt
http://www.vacature.com/carriere/orienteren/beroep/Wil-je-in-de-horeca-of-het-toerisme-werken-Dan-zijn-deze-vaardigheden-essentieel

 

.